Att växa samman som grupp och att utvecklas som team är en resa man gör tillsammans. Det är värt att investera lite tid under denna resa för att lära känna varandra djupare, och arbeta fram samsyn kring områden som hur samarbetet skall fungera, och vad målet med samarbetet är, med flera.
Nedan listas workshops som av erfarenhet visat sig värdefulla i arbetet med att utveckla grupper mot att bli team.
En användbar beskrivning av grupputveckling är tillitsspiralen som anger relationen mellan komplexiteten av den uppgift som teamet skall lösas, och hur djupa relationerna är mellan teamets medlemmar. En mer komplex uppgift kräver djupare relationer för att kunna lösas på ett effektfullt sätt.
Orsaken till detta är att ju komplexare uppgift vi har, ju viktigare är det att allas perspektiv och tankar kommer in i arbetet för att kunna lösa uppgiften. Spiralen visar en positiv relation mellan öppenhet och tillit. Då vi successivt öppnar oss mot varandra bygger vi tillit, vilket i sin tur gör det möjligt att ytterligare öppna upp sig för varandra.
Med över 20 års erfarenhet av att skapa och genomföra workshops har vi en rad paketerade workshops som hjälper grupper formeras till team. Exempel på workshops som hjälper en grupp färdas nedåt i tillitsspiralen, från högt upp till workshops som även hjälper team med en hög nivå av öppenhet och tillit att fortsätta att utvecklas:
Tidigt i tillitsspiralen:
Personliga kartor, Personliga tidslinjer, Market of Skills, Syfte och mission, Vision som team, Working Agreements
En bit ner i tillitsspiralen:
Kompetensmatris, Ansvarstavla
Längre ner i tillitsspiralen:
Personliga mål i teamet, peer review, kärnkvaliteter, Immunity to Change
Som ledare finns det ofta tecken som tyder på ett behov av att teamet behöver färdas längre ner i spiralen för att växa samman som team, och kunna lösa sin uppgift effektfullt. Exempel på tecken är:
- återkommande konflikter
- brist på engagemang för uppgiften
- fokus på egna uppgifter framför det gemensamma uppdraget
- vissa medlemmar tar mer plats än andra
- låg nivå av lärande kring arbetet som genomförs
- brister i förbättringsarbetet
Förutom ovanstående kan vi hjälpa till med andra workshops efter era specifik behov. Boka in ett samtal så utforskar vi vad ni vill se hända, och skapar och genomför en workshop som hjälper er nå detta.